

Jeho tepelný rozklad probíhá podle reakce: 2 NaHCO3 → Na2CO3 + CO2 + H2O (cs) Zlepšuje bachorovou výkonnost, stabilizuje pH bachoru snížením kyselosti prostředí. Ze stejného důvodu bývá součástí krmných směsí pro zvířata. Neutralizaci žaludečních šťáv je pak možno napomoci právě konzumací jedlé sody. Pokud je ho málo, žaludek se překyselí a dostaví se „pálení žáhy“.

Tělo jej vylučuje v žaludku jako součást slizničního hlenu. Dá se také použít pro bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i na pohlcení nežádoucích pachů.

Používá se též jako náplň do hasicích přístrojů.

Hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů, k neutralizaci poleptání kyselinou.
